--------------------------

Küldj fotót, cikket, észlelést a következő címre:

--------------------------

Táboraink 

nka 
Nemzeti Kulturális Alap   
 
A 2012. évi Föld és Ég táborunkat július 14. - 22. között rendezztük meg a Mogyorósbánya melletti Kő-hegyen, a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az első "Megyei Amatőr Csillagász Észlelőtábor" a Tarján melletti Somlyó-hegyen volt 1980. július 26-28. között. Az időpont megválasztása is "amatőr" módon történt, mivel a Hold többeknek okozott szempirosodást.
1981-ben és 1982-ben "Aquarida" néven már a Mogyorósbánya melletti Kő-hegyen volt a tábor. Szíjártó Lajos és táti szakkörösei fedzték fel a faluhoz közeli helyet, és tették járhatóvá az azóta is használt földutat.
A táborokon 1983-1985 között az amatőrcsillagászok mellett részt vettek természetkutatók (madarászok, bogarászok) is, és így a tábor "Föld és Ég" néven vált ismertté. Ebben az időszakban szereztük be a tábori élet nélkülözhetetlen felszereléseit, eszközeit (sátrak, távcsövek, konyhai eszközök, stb.). Mindez a TIT megyei szervezet anyagi támogatásának köszönhető. A felszerelések és a víz szállítását hosszú évekig az esztergomi szovjet katonák végrzték, egészen a kivonulásukig. Igaz, hogy terepjáró teherautót nem hagytak itt, de sikerült szereznünk tőlük két nagy katonai sátrat. Az egyiket ma is konyhának használjuk, míg a másik az étkezdénk/műszersátrunk/előadótermünk.
1986-tól már csak amatőrcsillagászok jöttek a táborba. A csillagászati észlelések alkalmával a természetkutatók nem tudtak nyugodtan aludni, mert főleg a fényes meteorok keltette tetszésnyilvánítások hangereje nagyon zavartó volt számukra, így ők elmaradtak. Farkas Ferenc mondta, hogy a Halley üstökös tavaszi láthatósága idején legyen egy hétvégi tábor. ÉS LETT ! Azóta is megrendezzük a tavaszi és őszi hétvégi táborainkat.
1999-ben, a napfogyatkozás alkalmával a Balaton mellett, Káptalanfüreden volt a nyári tábor.
 
Tavaszi táborok: minden év május 1-jéhez közeli hétvége (önellátó)
 
Nyári táborok: minden év július-augusztus újholdas időszakára eső teljes hét (központi teljes ellátás)
 
Őszi táborok: minden év szeptember-október egyik újholdas időszakára eső hétvége (önellátó)